Anmäla sin musikproduktion till NCB

Många som skall göra sin första skivproduktion ställer sig frågan hur man anmäler musiken till NCB. Varför skall man anmäla och hur fungerar det skall vi försöka förklara på denna sida.

Så här fungerar NCB

NCB – Nordisk Copyright Bureau är en organisation som förvaltar anslutna nordiska och baltiska kompositörers, textförfattares och producenters rättigheter i samband med produktion och framställning av exempelvis CD-skivor. Organisationens huvudkontor ligger i Köpenhamn och ägs bland annat STIM i Sverige.

NCB har som uppgift att bevaka och betala ut ersättning till den som skrivit musiken när någon framställer en fysisk kopia, exempelvis en CD-skiva, med personens verk på. Den som framställer en omodifierad version av det anslutna verket, måste alltså inte ha upphovsmannens tillstånd för att göra en sådan, utan endast NCB:s. Faktiskt är det så att en ansluten upphovsman inte ens har rätt att personligen ge sitt tillstånd eller neka till sådan framställning, då den skrivit över dessa rättigheter, för samtliga av sina verk till NCB, när den blev medlem.

Många gånger är det samma person som skrivit musiken och som tar fram CD-skivan. Man måste ändå sända in en anmälan till NCB för att på så sätt ha rätt att massproducera verken. Den summa man betalar in kommer dock att utbetalas till samma person förutom en administrativ avgift som NCB tar.

Endast administrativ avgift för egna verk

Sedan 2015 så betalar man endast en administrativ avgift på 675:- då man tillverkar en CD med musik där man själv är upphovsman. Tidigare fick man betala royalty precis som för verk med upphovsskyddad musik och sedan fick man vänta 6 månader på att få pengarna av sig själv.

Vad kostar NCB för skyddade verk?

Om du inte är upphovsman till musiken som du vill lägga på en skiva så betalar du en royalty baserad på bland annat utpris, upplaga och längd.Du kan räkna ut priset på NCB på deras sida genom att följa denna länk: http://www.ncb.dk/index.php?page_id=4943

Hur anmäler man NCB?

Du anmäler din produktion online på www.ncb.dk. Där finns bra guider somhjälper dig hela vägen.

Vad händer efter att jag betalt NCB?

Så fort du anmält och betalt din NCB licens så får vi ett meddelande om detta och kan påbörja din skivproduktion.