25 mars 2022

Digipak, Digisleeve, Digifile. Vad skiljer dessa åt?

Våra fina pappfickor för CD trycker vi 4-färg på 300 grams kartong papper. Varje ark stansas och limmas på vårt egna tryckeri i Falkenberg.

Vi tillverkar en mängd olika fodral och här tänker jag presentera vad de skiljer sig åt. Vad är skillnaden på en Digifile och en Digisleeve, eller en Digipak.

Den enkla pappfickan för CD som är tryckt på fram och baksida är väldigt populär. Den känns påkostat och seriöst, samtidigt som det är förhållandevis billiga att tillverka. Man slipper också använda onödigt mycket plast i sin produktion, vilket många uppskattar. Problemet kommer dock då man vill trycka lite mer information om sitt album, text, bilder låttexter.

Då har man lite andra alternativ.

4 sidig Digifile

En Digifile är tryckt på fyra sidor och man öppnar upp den som en bok. Måtten är som ett CD fodral t.ex JewelCase. CD skivan sitter fast i en skåra på höger sida och man har stora tryckytor fram, bak och på insidan där man kan fylla med text. Man kan ha en skåra på både höger och vänster sida så att man får plats med en booklet om man vill ha med ett större texthäfte.

4 sidig Digisleeve

En Digisleeve skiljer sig från en Digifile genom att skivan sticks in från sidan likt ett LP-fodral. Man kan säga att en Digisleeve blir som en 4-sidig kartongficka. Man får fyra fina tryckytor på fram, baksida, samt insidan. Vill man ha med ett textehäfte, booklet så kan man ha öppning på både höger och vänster sida.

Digipak

En Digipak har precis som en Digisleeve fyra tryckytor, men skivan sitter fast i en hållare, ett så kallat tray som kan vara transparent eller svart. En Digipack känns exklusivt och blir lite stadigare tack vara plasttrayet.

Har du några frågor om CD fodral eller vill beställa ett provtryckså hör av dig till oss så löser vi detta

Telefon: 0346-87200
E-mail: info@skivfabriken.se